Tandblekning Uppsala – En guide

Bor du i Uppsala och funderar på att bleka tänderna? Läs vår lilla tandblekning Uppsala guide om hur tandblekning fungerar och vad du borde tänka på. Du som inte är intresserad av tandblekning Uppsala hittar mycket bra information här i alla fall. I den här guiden går vi igenom det viktigaste du måste veta innan du väljer att bleka tänderna. Målet är att ge svar på sex frågor.

  • Vad är tandblekning?
  • Vad är missfärgningar?
  • Hur fungerar tandblekning?
  • Vad blir resultatet?
  • Finns det några nackdelar eller biverkningar med tandblekning?
  • Kan jag bleka tänderna?

Vad är tandblekning?

Tandblekning är precis som namnet avslöjar en blekning av dina tänder. Våra tänder missfärgas (mer om den sen) och många allt fler personer väljer att bleka sina tänder. Det finns olika sätt att bleka sina tänder på. Man kan göra det på en tandläkarklinik eller beställa hem en tandblekning du gör hemma. Då du gör det på egen risk tycker vi det är klokt att du pratar med din tandläkare om det innan du gör något. Helst bleker du tänderna hos din tandläkare eller här hos oss.

Vad är missfärgningar?

Anledningen vi bleker våra tänder är för att bli av med missfärgningar. Varje människa har olika nyans på sina tänder. Den ursprungliga färgen på dina tänder brukar benämnas grundfärg.  En missfärgning är helt enkelt en process som lämnat din tand i en annan färg än din grundfärg.

Men vad beror en missfärgning på kanske du undrar? Det finns flera olika anledningar till varför man får missfärgade tänder. Det kan vara på grund av att tänderna utsatts för starka färgämnen. 

Oftast är det från mat och dryck men även tobak från rökning och snusning. Färgen tränger in i emaljen ner till tandbenet. Missfärgningar kan även uppstå vid vissa sjukdomar eller om man skadat en tand. 

Tandblekning Uppsala

Sist men inte minst har vi personer som har metaller i tänderna som orsakar att färgen ändras.

Hur fungerar tandblekning?

Det finns flera olika sätt man kan bleka sina tänder på. Beroende på vilket sätt man väljer fungerar tandblekningen olika. Men principen är oftast densamma. En kemisk process framkallas där blekmedlet tränger in i den missfärgade emaljen och tandbenet. Blekmedlet bryter i sin tur ner de mörka ämnena och tänderna blir vitare.

För att bleka tanden används ett speciellt blekmedel. På en tandläkarklinik kompletteras även oftast det med speciella lampor eller en laser. Vanligast är att man använder en gel. Men det finns även remsor, och lack man kan använda. Alla metoder fungerar på ett eller annat sätt. Kom bara ihåg att alltid först konsultera dig med en tandläkare innan du testar en metod.

Vad blir resultatet?

Vi ville inte svara att resultatet helt och hållet är individuellt. Men vi är rädda för att det är sanningen. Resultatet beror på flera olika faktorer. Bland annat hur länge du haft missfärgningarna, vilken typ av missfärgningar du har, vad de beror på och din tands ursprungsfärg. Resultatet beror även på vilken metod du använder dig av. Vi rekommenderar att du bleker dina tänder hos en tandspecialist, tandhygienist eller din tandläkare. De har mer kunskap och kan hjälpa dig på ett bättre sätt.

Finns det några nackdelar eller biverkningar med tandblekning?

Först och främst, glöm inte att du bara har en uppsättning tänder. Vill du verkligen experimentera med de? Med det vill vi säga att det alltid är bäst att gå till en tandläkare eller tandhygienist som är legitimerad. De vet vad de sysslar med och använder överlag bättre ämnen vid blekning. Några konsekvenser eller nackdelar med tandblekning är att man kan skada tandkött och emalj. En vanlig biverkning är att tänderna ilar men brukar gå över snabbt. Det gör det ännu viktigare att göra behandlingen hos någon tandklinik.

Kan jag bleka tänderna?

De flesta av oss kan bleka tänderna. Vi råder dig att alltid konsultera med en tandläkare eller tandhygienist. Det här oavsett om du vill bleka tänderna på en tandläkarklinik eller hemma. Du kan fråga om råd och tips och höra vad de tycker du borde göra och hur. Vi på Tandläkare Uppsala hjälpa dig med tandblekning Uppsala. Boka en tid via hemsidan eller genom att ringa oss!